Pages

The Leftovers 2x07 - A Most Powerful Adversary


Szegény Michael. Nem mondom, hogy túl sokat volt eddig képernyőn, de a kevés benyomás alapján úgy tűnik kevés nála hithűbb arc létezik, aztán mások hülyesége miatt mégis végig kellett néznie, hogy eltűnik az ikertestvére, az apja börtönbe megy, amiért rálő a nagyapjára és még ki tudja mennyi minden, amiről nem tudunk. Ezek után lehet nem is meglepő, hogy szüksége van a vallásra, hogy normális tudjon maradni ennyi érzelmi megpróbáltatás mellett. Mikor az epizód végén megérkezett a kunyhóhoz Kevin, Virgil azt hiszem akkor avatta be abba, hogy mi is fog történni és kinek milyen kötelessége van akkor, ha Kevint át akarják juttatni a túlvilágra, majd onnan vissza. A sorozat nagyszerűen érte el, hogy természetesnek vegyük a földönkívülit, úgyhogy senki sem lepődik meg az ötleten, hogy Pattitől csak akkor lehet megszabadulni, ha "idegenben" legyőzi őt Kevin. 

Még így is durva végignézni, hogy Kevin mint aki túladagolta magát habzó szájjal vonaglik a földön, de mint Michaelnek, nekünk is el kell tekintenünk attól, hogy amit látunk az ne ma valóság, ez csak a gyógyulási folyamat egy része. Az epizód, sőt az egész évad, elég jól építi fel Kevin lelkiállapotát és közben nem fél attól, hogy esetleg a néző agyára megy. A rész egyik legfontosabb feladata az volt, hogy átadja az érzést, amikor a halál is teljesen vállalható alternatíva a nyomorúságos élethez képest. Az epizód egy szép, hógolyóból lavina helyzettel éri ezt el. Az első és legfontosabb, hogy Nora eltűnt és úgy tűnik az elméletem, miszerint saját magát okolja nem vált be. Mindenesetre a legjobb dolog az életében már megint elhagyta és ez egyébként párhuzamként is működik, azt már láttuk, hogy Norának mekkora stresszt okozott a gondolat, hogy Kevin nélkül ébredt, most ezt megnézhetjük fordítva is.


Szintén az ébredésénél nagyon fontos, hogy Patti rohadtul idegesítő, illetve, hogy oda ül, ahova Nora a kulcsot tette. A The Leftovers-ről jól tudjuk, hogy imádja a jelképeket, a bilincs is ilyen lesz, ami segít még mélyebbre süllyedni a szarban. Továbbá leegyszerűsíti azt, amiről az egész epizód szól: Kevin valamitől meg akar szabadulni, de sehogy sem akar összejönni. Ha pedig azt gondoljuk, hogy a bilincs előrevetíti a későbbi sorsát, akkor úgy tűnik, hogy az egész újjászületősdi felesleges lesz, mert csak még nagyobb rabigát tesz majd a nyakára. Ezt maga Patti ki is mondja, aki minden eddiginél jobban Captain Obviousként szerepel a részben, plusz olyan megjegyzéseket tesz, amiket a tudálékos recap írók szoktak tenni.

Lindelof ugyan nem erősítette meg, hogy Chris Ryan és Andy Greenwald járt a fejében mikor Pattit írta, én erre tippelnék.

De nem csak Patti viselkedik így. Mikor Laurie előkerül és Kevin segítséget kér tőle, akkor az egykori pszichológus kimond egy csomó mindent, ami a sorozat egészével kapcsolatosan kommentár és bizonyos recapekben már jó régen leírtak. De ezzel is az a helyzet, mint a túlságosan egyértelmű párhuzamokkal: nem kellene működnie, mégis működik. Laurie, mint valami matekpéldát, úgy vázolja fel, hogy miért kezdték el Tommy-val a kis vállalkozásukat, ami hazugságra épül. Persze fogalmunk sincs, hogy mi történt a Garvey fiúval szóval akár még meg is üthette a bokáját amiért becsap embereket, de ki tudja, Laurie-nak nem jut eszébe, hogy esetleg ő sodorta bajba a fiát és az sem derül ki, hogy miért tartja ilyen egyértelműnek, hogy Jardenben biztosan megtalálja. A beszélgetés az exfeleségével mindkettőjüknek fontos a továbblépés szempontjából. Előző évad végén azt gondoltuk, hogy minden megoldódott, de Laurie és Kevin "saját epizódjaiban" is láttuk, hogy közel sem kerültek helyére a dolgok és ugyan ez a cigizős beszélgetés sem oldott meg mindent, de újabb lépés volt a megfelelő irányba. Laurie szintén abba az irányba löki, hogy fogadja el a sorsát, ami az édesapjával történt, most vele is lejátszódik. Ideje cselekedni és nem elfutni.

Az előző évad hetedik részében már volt erről szó, hogy Kevin elfogadja-e, hogy ő különleges vagy küzd ellene. Most végre elébe megy a dolgoknak, ami Pattinek is feltűnik. Nagyon szép volt az az elképzelt kő-papír-olló játék, amit akkor játszottak le mielőtt, Kevin megitta volna a halálos mérget. Patti ott felismerte, hogy bármit fog mondani végeredményben csak arról fogja megerősíteni Kevint, hogy lehúzza, szóval nem igazán maradt már választási lehetősége, de azért a fordított pszichológiával még megpróbálkozott. Patti megállapítása szintén olyan, ami korábban kritikaként elhangzott a sorozattal kapcsolatban: a főszereplője nem cselekszik, hanem reagál a körülötte lévő eseményekre. Ez a mostani epizódban is így volt, de egyáltalán nem volt zavaró, mert pontosan addig a pontig kellett elvinni a karaktert, ahol már belátja, hogy nincsen más választása.


Fogalmunk sincs róla, hogy mennyi ideig lesz Kevin halott, biztos nem olyan rövid ideig, ahogy azt Virgil ígérte, mindenesetre John boszorkányüldözése elől valószínűleg nem fog tudni elmenekülni, ha visszatér az elők köré. Ez olyan, amit könnyen írhatunk a bilincs és Patti számlájára, de mivel a szomszédról van szó, akivel jóban vannak, ezért úgysem tudta volna elkerülni az ujjlenyomatot. Ránézésre azért van erre szükség, hogy a jardeni történetnek is olyan hatásos vége lehessen, mint a mapletoninak. Az pedig nem fogja Kevin helyzetét segíteni, hogy ha el is mondja az igazat, akkor sem fog neki hinni senki. Plusz igazán kíváncsi vagyok, hogy a Virgillel való együttműködésről milyen véleménnyel lesz majd John. Már az előző részből is sejteni lehetett, de ott elsikkadt a sok izgalmasabb fejlemény mellett, hogy John azért ment börtönbe, mert megpróbálta megölni az apját vagy az apósát. Ezek után, hogy együtt mennek a túlvilágra, nem tudom, hogy csapódik le majd John-nál, aki nem nézi túl jó szemmel a megmagyarázhatatlan eseményeket a városban. Jobban belegondolva Edward, akiről már korábban kiderült, hogy látja Pattit vajon azért él a város kellős közepén, mert John vele is elbánt vagy megfenyegette?

Az epizód egy jól konstruált hullámvasút volt, ami előkészítette az évad végi finálékat, továbbá komoly lépéseket tett annak irányába, hogy a főszereplő átváltozzon a közönség szemében, úgy hogy a sorozat kezdetétől jelenlevő misztikus kérdésekhez visz minket közelebb. Persze igazán nagy vízválasztó majd csak az a rész lesz, ahol a kimondottan természetfeletti rész dominánsabb lesz a "nem egyértelmű" helyzetekkel szemben. A The Leftovers eddig pont azért volt ügyes, mert jól egyensúlyozott az emberi pszichológia boncolgatása és a misztikum használata között. Úgy tűnik, hogy a sorozat nem fél nagyobb kockázatokat vállalni, de ki tudja, hogy meg tudják-e tartani az eddig jól működő formulát. Azzal biztosan nem lehet vádolni a készítőket, hogy biztonsági játékot játszanak. 

Egyéb felfedezések:
  • #AusztráliaFigyelő: Kezdem azt érezni, hogy nem figyelek eléggé jól a jelekre.
  • Lehet csak a nézőpont alkalmazás miatt, de azt éreztem, hogy most láttuk Jill-t olyannak, amilyennek az első évadban is megismertük. Sokkal ingerlékenyebb volt, és talán idegesítőbb is, akár az apjával, akár Michael-lel. Persze érthető, mert nyilván ő is félt attól, hogy mikor omlik össze ez az új élet, amit itt Texasban kezdtek és Nora eltűnésével nyilván aktiválódott ez az egész. Plusz feltételezem, hogy ő biztosabb az érzéseivel kapcsolatban, mint Michael. Plusz a normális tinédzsereknek nem kell biztosnak lenniük a saját érzelmeikben ahhoz, hogy lefeküdjenek valakivel. Itt érdekes kérdés, hogy mennyire megy rá a lapos körre a sorozat, illetve ha ez a tulajdonság, amivel Kevin rendelkezik örökletes, akkor Jill és Michael közös gyerekéből kábé a megváltó lenne?
  • Nagyon kíváncsi vagyok, hova ment Nora, de ez a részlet talán soha nem fog kiderülni.
  • Most, hogy a The Walking Dead és a Game Of Thrones kapcsán előkerült ez a meghalt vagy nem halt meg téma örülök, hogy a The Leftovers-ben láttunk egy alternatív megoldást, ahol a sokk ugyanúgy ott van, és közben nem csapjuk be a nézőt sem. (Nyilván ez nem elsősorban a Game Of Thrones ellen irányul, ott a könyvről sorozatra adaptálás jócskán megnehezítette az egész helyzetet.)
  • Szeretnék olyan magabiztosan sétálni egy jól láthatóan átizzadt pólóban, mint Kevin.
  • Valószínűleg Kevin nem teljesen biztos abban, hogy visszatér a halálból ezért van szüksége Laurie-ra is ahhoz, hogy meg merjen halni.

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése