Pages

A Kraken éve: komoly változások a Hearthstone világában

Meddig lehet egy kártyajátékot frissen tartani? Hogyan érheti el egy játékfejlesztő, hogy a kártyagyűjtésre épülő akalamzása vonzó és meghódítható legyen az új játékosok számára? Mi a módja annak, hogy egy hatalomkártyás digitális élmény évekig kitartson? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Hearthstone fejlesztő gárdája és legfrissebb bejelentésük szerint megtalálták a választ.


A dilemma alapvetően érthető. Veterán játékosok talán nehezen mérik fel, mennyire súlyosnak tűnhet egy újoncnak átlátni a rengeteg kiegészítőben, solo kalandban található lapot. Az új játékosokra márpedig figyelni kell, hiszen nélkülük elöregedik és veszteségessé válik a játék. A régi felhasználók egy részének lemorzsolódása elkerülhetetlen, elvesztésüket pedig ellensúlyozni kell.

A Blizzard által bejelentett megoldás a következő: bevezetik a Standard játékmódot, ami szűkíti a használható kártyák számát. A szűrő egyszerű: a mindenkori aktuális és az azt megelőző év kollekciói maradnak felszínen a basic és classic kártyákkal együtt, a többi pedig elköszön a Hearthstone metától. Tehát mindig, mikor új kollekció válik elérhetővé, egy másik darálható varázsporrá válik.

Legalábbis ami a Standard játékmódot illeti.

A feszesebb, a jövőben a kompetitív játékot is meghatározó játékmód mellett megjelenik a „Wild” opció is. Ebben az üzemmódban az eddigieknek megfelelően minden ciklus valamennyi kártyája elérhető lesz majd, ami a jövőben egyre kuszább, átlátatlanabb metát eredményez. Ez a fajta kiismerhetetlenség az, amitől menekülni próbálnak a fejlesztők és abban bíznak, hogy a Standard játékmóddal az újonnan érkezők is könnyen megbarátkozhatnak majd.

Nem ördögtől/Ragnarostól való ötlet ez, ami a kártyajátékokat illeti. A műfaj titánjának tartott Magic the Gathering is hasonló rotációt alkalmaz, a fejlesztők érvelése szerint pedig mindez elengedhetetlen, ha szeretnénk, hogy a Hearthstone egy sok évet megélő játék legyen. A szokásos fanboy hisztériára részben fel vannak készülve. A korábban porrá nem zúzható solo kalandos kártyákat például beengedik majd a darálóba, hogy senki ne érezze kidobott pénznek, aranynak, amit rájuk költött a múltban. Mégis, a negatív visszhang elkerülhetetlen, a srácok pedig a szokásos kiborulásoknál is cifrább kommenteket kapnak a nyakukba. Az egyik leggyakoribb kritika, hogy a Hearthstone gondnokai nagyon lassan reagálnak a visszajelzésekre és a legritkább esetekben hajlandóak csak hozzányúlni bizonyos kártyákhoz. A pár hónapja nagy port kavart Patron Warrior nerfre is egy lassan beteljesedett folyamat volt, a rajongók pedig tömeges kifakadásba kezdtek a végső megoldás láttán.

A jelek szerint a fejlesztők a jövőben sem szeretnének az egyszer már megálmodott és publikált kártyákon sűrűn változtatni, egyszerűen csak kirotálják őket a normál játékmód albumából.
A tisztán látás végett a következő ciklusok maradnak a Standard módban, mikor az idén tavasszal még meg nem nevezett kiegészítő elérhetővé válik:

  • Basic
  • Classic
  • Blackrock Mountain
  • The Grand Tournament
  • The League of Explorers
  • The Spring 2016 Expansion

A fentiek fényében már csak az a kérdés, változtatja ez a pakkválasztási rutinokat és a varázsporral való viszonyunkat? Elkezdik-e majd a játékosok rohamtempóban betörni a GvG-os kártyákat? Felértékelődnek-e majd a klasszikus csomagok, hajlamosak leszünk-e inkább közülük vásárolni az összefarmolt aranyunkból? Mi lesz a HS játékosok napi rutinja, mire vonatkoznak majd a questek, milyen hatással lesz mindez az arénára és brawlra?

A sok kérdés mellett még annyi bizonyos: az eddigi 9 pakli helyet felemelik 18-ra, hogy még több félresikerült, vagy netről lesett dekkett tarthassunk azonnal bevetető állapotban.



A fentiek fényében haladunk tovább és kezdjük meg idén tavasszal a Kraken évét, hogy aztán a Warcraft asztrológiájának megfelelően lapozzuk végig a következő esztendőket.


--->

Unknown

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése